HitsUP van start met De Speciale Podcast over Keti Koti

HitsUP van start met De Speciale Podcast over Keti Koti

Keti Koti in Amsterdam. Foto door: PublicDomainPictures from Pixabay

Vandaag is de viering van Keti Koti. Keti Koti is een jaarlijkse feestdag in Suriname en Nederland die op 1 juli wordt gevierd. In de allereerste aflevering van De Speciale Podcast ging het vandaag daarom over Keti Koti. Keti Koti is niet alleen een viering, maar ook een gelegenheid voor educatie en bewustwording over de geschiedenis van de slavernij en de impact ervan op de hedendaagse samenleving.

Keti Koti

Wat is Keti Koti precies? In de podcast hoor je er meer over.

De slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863. Echter, de tot slaaf gemaakten werden nog tien jaar gedwongen om onder staatstoezicht te werken, dus de daadwerkelijke vrijheid werd pas in 1873 bereikt. Keti Koti wordt gevierd met verschillende activiteiten, waaronder herdenkingsceremonies, parades, muziekoptredens, dans, en culturele evenementen. Deze activiteiten eren de geschiedenis en cultuur van de Afrikaanse voorouders.

Viering

In Nederland wordt Keti Koti gevierd in steden met een grote Surinaamse gemeenschap, zoals Amsterdam. Een belangrijk evenement is het Keti Koti Festival in het Oosterpark, waar mensen samenkomen voor muziek, eten, en herdenkingsactiviteiten.

De viering van Keti Koti groeit in erkenning en belang, zowel in Suriname als in Nederland. Het wordt gezien als een moment om de geschiedenis te herdenken, maar ook om te reflecteren op de huidige strijd tegen racisme en ongelijkheid.

HitsUP

De website HitsUP is vandaag van start gegaan. Wil je meer weten over HitsUP? Bekijk dan de speciale website.

Foto

Keti Koti in Amsterdam. Foto door: PublicDomainPictures from Pixabay