Weekoverzicht: Van illegale vakantiehuizen tot Modi-magie

Weekoverzicht: Van illegale vakantiehuizen tot Modi-magie

Verkiezingen Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

In het weekoverzicht hoor je deze week meer over: de noodkreet van verpleegkundigen, corruptie in Zuid-Afrika, illegale vakantiehuizen van Joodse kolonisten, Indiase verkiezingen met president Modi en de aankomende nieuwe minister-president Dick Schoof. In dit artikel vind je een weekoverzicht van de podcasts van Volkskrant Elke Dag.

Noodkreet

Het Openbaar Ministerie beschouwde coronaverpleegkundige Theodoor als verdachte in wat een van de grootste moordzaken in de Nederlandse geschiedenis zou zijn. Er was geen bewijs voor de verdenkingen en zijn zaak werd geseponeerd, maar een zweem van verdenking blijft hem achtervolgen. Hoe kan het dat zijn noodkreet leidde tot een arrestatie voor moord?

Corruptie

Deze week gingen de Zuid-Afrikanen naar de stembus. Het ANC, de partij van Nelson Mandela die de afgelopen dertig jaar aan de macht was, heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan. Waar ligt de toekomst van Zuid-Afrika?

Illegale vakantiehuizen

Booking biedt ook vakantiehuizen aan op de Westelijke Jordaanoever. Hiermee draagt het bij aan Israëls illegale nederzettingenbeleid, stellen steeds meer activisten. Ondertussen zijn er steeds meer Europese landen die Palestina erkennen. Hoe zinvol is dat?

Modi-magie

De grootste verkiezingen ter wereld lopen op hun eind. In India gingen er de afgelopen zes weken bijna een miljard mensen naar de stembus. De herverkiezing van Narendra Modi leek een gelopen race, maar is ineens minder zeker geworden.

Nieuwe premier

Na een coalitieakkoord, is er nu dan ook een beoogd premier. Dick Schoof mocht zich afgelopen week presenteren, maar de echte lakmoesproef moet nog komen. Is een topambtenaar als premier een goed idee?

Volkskrant

De podcasts die hierboven te beluisteren zijn, zijn van De Volkskrant. De journalistiek van De Volkskrant steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie 

Presentatie Elke Dag: Pieter Klok en Esma Linneman.

Foto

Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay