Weekoverzicht: Radicaal rechts en populisten

Weekoverzicht: Radicaal rechts en populisten

Weekoverzicht met politiek nieuws. Het Binnenhof in Den Haag. Deze week in de luistertip het weekoverzicht van podcasts van De Volkskrant. De week begon met een gesprek over radicaal rechts.

Deze week in de luistertip het weekoverzicht van podcasts van De Volkskrant. De week begon met een gesprek over radicaal rechts. Het gaat onder andere over een extreem-rechtse geweldsgolf in Duitsland, de publieke omroep en populisten in Italië.

Radicaal rechts

Rechts-extremisme krijgt in Duitsland steeds meer voet aan de grond. Een op de vijf Duitsers is van plan om op de extreem-rechtse AfD te stemmen, vooral in de oostelijke deelstaten, waar de partij bovenaan de peilingen staat. Tegelijkertijd werden recentelijk een aantal linkse Duitse politici aangevallen. Hoe is deze toename aan geweld te verklaren? Dat bespreken we met Duitsland-correspondent Remco Andersen.

Radicaal-rechts en de publieke omroep

Het was al aangekondigd: het kabinet-in-wording wil bezuinigen op de publieke omroep. 100 miljoen euro per jaar, moet de NPO vanaf 2026 jaarlijks inleveren. Een publieke omroep die onder druk staat van radicaal-rechtse regeringen, daar kunnen ze in Slowakije en Polen over meepraten. Moeten we ons zorgen maken? Dat bespreken we met mediaredacteur Gijs Beukers en onze correspondent in Centraal- en Oost-Europa Arnout le Clercq.

Populisten

Een radicaal-rechtse partij in de regering, Nederland moet misschien nog even aan het idee wennen. Wat kunnen landen leren van Italië, waar Giorgia Meloni twee jaar geleden aan de macht kwam? En wat betekent de ‘Eigen volk eerst’-politiek voor de eenheid binnen de EU? We bespreken het met Italië-correspondent Rosa van Gool en buitenlandverslaggever Peter Giesen.

Ronald Plasterk

Wie nou Mark Rutte opvolgt als premier, we zullen nog even moeten wachten op het antwoord op die vraag. Het wordt in ieder geval niet Ronald Plasterk. Hoe kwam zijn kortstondige kandidatuur ten einde?

ChatGPT

En tenslotte iets heel anders: de stem van ChatGPT. Nog nooit kreeg een chatbot zo’n menselijke stem, vol emotie. Maar het nieuws werd al snel overschaduwd door een conflict met opstappende mede-oprichters en een boze Scarlett Johansson.

Volkskrant

De podcasts die hierboven te beluisteren zijn, zijn van De Volkskrant. De journalistiek van De Volkskrant steunen? Dat kan het beste met een (digitaal) abonnement op de Volkskrant, daarvoor ga je naar www.volkskrant.nl/podcastactie 

Presentatie Elke Dag: Pieter Klok en Esma Linneman.

Foto

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay