Grensoverschrijdend gedrag nekt Nederland op Songfestival

Grensoverschrijdend gedrag nekt Nederland op Songfestival

Grensoverschrijdend gedrag door Joost Klein op het Eurovisie Songfestival in Zweden. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU

Foto

Sarah Louise Bennett / EBU

De Nederlandse inzending op het Eurovisie Songfestival 2024 is gediskwalificeerd. Nog niet eerder werd een deelnemend land gediskwalificeerd terwijl het evenement al gaande was. Joost Klein, die Nederland vertegenwoordigde, zou een medewerkster van het Songfestival hebben bedreigd. Klein zou een dreigend gebaar hebben gemaakt richting de camera van de medewerkster.

Grensoverschrijdend gedrag

Joost Klein zou grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond volgens de EBU. AVROTROS kijkt daar anders naar: “Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom”, meldt AVROTROS. “Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera”. Het dreigende gebaar was voor de EBU reden om Nederland per direct te diskwalificeren.

Respect

De boodschap na het incident is duidelijk. Wie er ook schuld aan heeft doet er niet toe, maar ga met respect met elkaar om. Een boodschap dat het songfestival vaker tot uiting brengt.

Beluister hier de nabeschouwing van het incident inclusief reacties.

Winnaar

Ondanks het hele incident is de grote finale, op wat boe geroep na, goed verlopen. Nikkie de Jager heeft zaterdagavond geen jurypunten namens Nederland uitgedeeld. “Het presenteren van de Eurovisie-punten namens Nederland zou een droom zijn die uitkomt. Maar wat ik ook zou besluiten, gewoon uitdelen, een statement maken, niet uitdelen of niks zeggen: ik denk niet dat het het juiste zou zijn”, zegt De Jager in een reactie. De punten werden daarom door de EBU gegeven. Dat was het moment waarop er boe geroep uit de zaal klonk. De uiteindelijke winnaar is Zwitserland: