‘De natuur is machtiger dan de mens’

‘De natuur is machtiger dan de mens’

De natuur is machtiger dan de mens. Het veranderen van het klimaat is al eeuwenoud. Ooit was er toch ook een ijstijd? Kunnen we alles leiden?

‘De natuur laat zich niet temmen door nietige wezens’

Uit: Podcast ‘De natuur is machtiger dan de mens’ (Jack Pod).

Beluister het verhaal in de podcast:

In een niet al te verre toekomst, waar technologie hoogtij viert en de mensheid denkt alles te kunnen beheersen, leefde een groep mensen in een afgesloten gemeenschap genaamd Eden Valley. Hier, omringd door weelderige bossen en kristalheldere meren, hadden de bewoners het idee dat ze meesters waren van hun omgeving. Ze hadden de natuur in kaart gebracht, haar ritmes bestudeerd en dachten haar naar hun hand te kunnen zetten.

Macht over de natuur

De leiders van Eden Valley waren de familie Van der Berg. Ze hadden een lang gevestigde reputatie als visionairs en hun overtuiging van controle over de natuur was onwankelbaar. Met geavanceerde technologieën en rigoureuze planningen regelden ze het leven van de inwoners tot in de kleinste details. Van het reguleren van het weer tot het controleren van de groei van planten en dieren, niets ontglipte aan hun grip.

De natuur laat zich niet temmen

Maar de natuur, oud en wijs, liet zich niet zomaar temmen. Ze fluisterde in de wind en brulde in de stormen, waarschuwingen die de mensen van Eden Valley negeerden. De Van der Bergs dachten dat ze onaantastbaar waren, dat ze het leven zelf konden vormgeven naar hun eigen wensen.

De balans verdwijnt

Echter, de natuur is al eeuwenoud, veel ouder dan de kortstondige levens van de mensen in Eden Valley. Ze begon langzaam te morren, haar balans verstoord door de onophoudelijke inmenging van de mens. De bossen begonnen te zuchten onder de druk van overmatige exploitatie, de meren verloren hun zuiverheid door ondoordachte technologische ingrepen.

Aardbeving

Op een koude winteravond, toen de leiders van Eden Valley zich verzamelden in hun versterkte burcht om hun volgende stappen te plannen, begon de aarde te rommelen. Een diepe, dreigende grondtrilling vulde de vallei, en plotseling braken de fundamenten van hun zelfvertrouwen.

De lucht werd zwart als roet, de winden loeiden als razende geesten. Een oorverdovend gekraak vulde de lucht terwijl de aarde openscheurde onder de voeten van de Van der Bergs. Gebouwen stortten in, machines faalden, en de eens zo strak gecontroleerde wereld van Eden Valley verviel tot chaos.

Vluchtelingen

Terwijl de mensen in paniek vluchtten voor de vernietiging die ze zelf hadden ontketend, keek één van hen omhoog naar de donkere hemel, zoekend naar antwoorden. In die momenten van wanhoop realiseerden ze zich dat ze slechts nietige wezens waren, nietig in vergelijking met de onmetelijke kracht van de natuur.

Een duidelijke les

De les was hard maar duidelijk: de mens kan de natuur niet beheersen, alleen respecteren en ermee samenwerken. De Van der Bergs en hun volgelingen werden gedwongen hun hoogmoedige overtuigingen los te laten terwijl de natuur, onverstoord en onbezorgd, haar eeuwenoude dans voortzette, ver boven de tijdelijke ambities van de mensheid.

Kortom, natuurlijk moeten we de natuur niet overmatig belasten. Al kunnen we niet alle negatieve effecten van klimaatverandering tegenhouden. Het veranderen van het klimaat is al eeuwenoud. Ooit was er toch ook een ijstijd? De wereld is dus al een keer eerder opgewarmd. En mensen hebben het niet tegen kunnen houden. De mens heeft geen macht om alles naar eigen hand te zetten.

Foto

Image by Jürgen from Pixabay