75 procent weggebruikers gebruikt mobiel tijdens rit

75 procent weggebruikers gebruikt mobiel tijdens rit

75 procent van de weggebruikers gebruikt zijn of haar mobiele telefoon. Zij appen, vergaderen, gamen en kijken filmpjes tijdens het rijden.

Onlangs werd bekend dat 75 procent van de weggebruikers zijn of haar mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden. Zij appen, vergaderen, gamen en kijken filmpjes tijdens het rijden. Je zou denken dat dit soort roekeloze rijders gelijk een rijbewijs zouden moeten inleveren en een ontzegging moeten krijgen voor het leven. Ook al ben je een ster op de weg, het opvangen van fouten van anderen lukt nooit als je bezig bent met je mobiel. Jack vertelt er een verhaal over in zijn podcast.

Verhaal

Diep in de nacht scheurde een auto door de kronkelende wegen van een afgelegen platteland. De regen kletterde tegen de voorruit en de duisternis was verstikkend. Binnen in de auto was het enige licht afkomstig van het scherm van een mobiele telefoon. De bestuurder, Tim, was geobsedeerd door zijn telefoon, zijn ogen gefixeerd op het scherm terwijl zijn vingers druk heen en weer bewogen tussen verschillende apps.

Verslaafd

Tim was verslaafd aan zijn telefoon. Hij kon niet weerstaan om te appen, gamen en scrollen, zelfs niet tijdens het rijden. Zijn aandacht was nooit volledig gericht op de weg, zijn reactietijd vertraagd door de constante afleiding.

Ongeluk

Plotseling dook er een schaduw op uit de duisternis, een ander voertuig dat de weg overstak zonder te kijken. Tim’s reflexen waren traag vanwege zijn afleiding. Hij merkte het voertuig te laat op en probeerde wanhopig te remmen, maar het was al te laat. De auto’s botsten met een luide knal, metaal tegen metaal.

Wakker

Het geluid schudde Tim wakker uit zijn roes. Hij realiseerde zich dat hij zojuist een ernstig ongeluk had veroorzaakt. Angst en schuldgevoel vulden zijn hart terwijl hij uit zijn auto stapte om de schade te inspecteren. Het andere voertuig was zwaar beschadigd, en de inzittenden leken gewond.

Nalatigheid

Terwijl Tim probeerde te begrijpen wat er was gebeurd, besefte hij de omvang van zijn nalatigheid. Als hij niet zo bezig was geweest met zijn telefoon, als hij zijn aandacht op de weg had gericht, had hij misschien de beweging van het andere voertuig opgemerkt en het ongeluk kunnen vermijden.

Roekeloos

Het besef van zijn eigen roekeloosheid en de gevolgen ervan overspoelde Tim. Hij was niet alleen verantwoordelijk voor het vernielen van zijn eigen auto, maar ook voor het veroorzaken van letsel bij anderen. Zijn obsessie met zijn telefoon had geleid tot deze rampzalige afloop.

Schuldig

De sirenes van naderende hulpdiensten sneden door de nacht, en Tim wist dat hij geconfronteerd zou worden met de consequenties van zijn daden. Hij had onschuldige levens in gevaar gebracht door zijn roekeloosheid, en hij zou daarvoor moeten boeten.

Terwijl de politie arriveerde en de chaos van het ongeval probeerde te ordenen, werd Tim overspoeld door spijt. Hij wist dat hij nooit meer dezelfde zou zijn, dat deze nachtmerrie hem voor altijd zou achtervolgen als een herinnering aan de gevaren van afleiding achter het stuur.

Wijze les

Een harde en wijze les voor Tim en vele anderen op de weg: gebruik nooit je mobiel tijdens het rijden. Wees altijd alert en anticipeer op situaties. Dat kan niet als je je mobiel gebruikt tijdens de rit. Een ongeluk wordt immers nooit veroorzaakt door één weggebruiker, maar door twee of meerderen. Als je zó goed kan rijden, waarom gebruik je dan je mobiele telefoon? Als je je mobiele telefoon gebruikt, kun je dus absoluut niet goed rijden. Denk niet dat je beter bent dan de rest, want een ongeluk of fout zit in een klein hoekje. Dat geldt niet alleen met dit, maar ook met andere dingen in het leven. Wees altijd alert en anticipeer op situaties.

Jackpod

In Jackpod gaan we wekelijks op zoek naar geluk. Dat doen we aan de hand van verhalen geschreven door Jack. Dit keer een verhaal over het thema ‘Denk niet dat je beter bent’. We vertellen dit verhaal aan de hand van een verkeersgebeurtenis.

Voorgelezen door: Sefanja Jongkind

Foto

Image by Karlee Heck from Pixabay