Luistertip: Podcast over Animal Farm

In een extra aflevering van Onze Boekencast bespreken Sophie en Remco een succesvolle klassieker van George Orwell. Het gaat om de klassieker Animal Farm.

Dit keer een luistertip met daaraan een leestip gekoppeld. In een extra aflevering van Onze Boekencast bespreken Sophie en Remco een succesvolle klassieker van George Orwell. Het gaat om de klassieker Animal Farm. Heldere metaforen geven inzicht in diverse ontwikkelingen binnen een maatschappij. Op welke wijze weerspiegelen de gebeurtenissen op de boerderij ideeën over verschillende politieke stromingen? En waardoor is deze roman nog altijd actueel?

Podcast

Beluister de podcast hieronder. De podcast van Onze Boekencast is ook via YouTube te beluisteren.

Animal Farm

Animal Farm is een roman van de Britse schrijver en journalist George Orwell. Het satirische verhaal, dat ook als moderne fabel of allegorie kan worden opgevat, gaat over een groep dieren die er genoeg van heeft om als slaven van de mensheid te moeten leven, en de macht in eigen handen neemt. Het loopt uiteindelijk, anders dan de meeste dieren zich ervan voorgesteld hadden, uit op een dystopische samenleving. Hun leven wordt slechter in plaats van beter. In de betrekkelijk korte roman (ongeveer 100 pagina’s) wordt een parallel getrokken met een dictatuur, waarbij overduidelijk gezinspeeld wordt op de Sovjetunie zoals die ontstond in 1917-1922.

Het boek werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd gepubliceerd in 1945. Hoewel het tot het eind van de jaren 50 niet erg bekend was, wordt het tegenwoordig als een klassieker beschouwd.

Bron: Wikipedia.