Zintuigelijke gewaarwording

Zintuigelijke gewaarwording post thumbnail image

Deze oefening is ontworpen om je te helpen bewust te worden van je zintuigen en volledig aanwezig te zijn in het huidige moment. Neem een moment om een comfortabele positie aan te nemen, of je nu zit of ligt, en sluit zachtjes je ogen.

Begin door je aandacht te richten op je ademhaling. Merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Voel de ritmische beweging van je ademhaling en laat jezelf ontspannen in het ritme.

Stap 2

Terwijl je ontspannen bent, breng je je aandacht naar je zintuigen. Word je bewust van wat je voelt. Voel de aanraking van je kleding op je huid, de druk van de ondergrond waarop je zit of ligt, en de warmte of koelte in de omgeving. Word je bewust van de subtiele sensaties die je lichaam waarneemt.

Verplaats nu je aandacht naar je gehoor. Luister naar de geluiden om je heen, zowel dichtbij als ver weg. Merk de verschillende tonen, ritmes en volumes op. Sta jezelf toe om gewoon te luisteren, zonder te oordelen of te analyseren.

Breng nu je aandacht naar je reukzin. Merk op of er enige geuren in de omgeving zijn. Misschien is er een vleugje parfum, de geur van vers gezette koffie of de frisse geur van bloemen. Adem langzaam in en geniet van de geuren om je heen.

Verplaats je aandacht naar je smaakzin. Neem even de tijd om te proeven wat er in je mond aanwezig is. Misschien is er nog een vleugje smaak van je laatste maaltijd, of misschien is je mond neutraal. Wees je bewust van de smaakpapillen op je tong en hoe ze subtiele smaken kunnen waarnemen.

Gevoelens

Terwijl je je ogen nog steeds gesloten houdt, breng je je aandacht naar je innerlijke gevoelens. Word je bewust van de sensaties in je lichaam, zoals eventuele spanningen, ontspanning, warmte, koude of kloppingen. Observeer deze sensaties zonder oordeel, gewoon als een getuige.

Stilte

Blijf een paar minuten in stilte en wees volledig aanwezig in het huidige moment, met al je zintuigen actief en alert. Laat deze oefening een moment van rust en verbondenheid met jezelf zijn.

Wanneer je er klaar voor bent, open dan langzaam je ogen en neem even de tijd om weer in het hier en nu te komen. Sta jezelf toe om deze bewuste gewaarwording en verbinding met je zintuigen gedurende de rest van de dag met je mee te dragen.

Gerelateerde artikelen