Lichaamsscan

Lichaamsscan post thumbnail image

Welkom bij de Lichaamsscan oefening. Deze oefening is ontworpen om je te helpen ontspannen en bewust te worden van je lichaam. Neem een moment om een comfortabele houding aan te nemen, of je nu zit of ligt, en sluit zachtjes je ogen.

Begin met het bewust worden van je ademhaling. Merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Voel de opwaartse beweging van je borstkas en buik terwijl je inademt, en de ontspanning die plaatsvindt terwijl je uitademt. Adem op een natuurlijke en ontspannen manier, zonder te forceren.

Aandacht

Breng nu je aandacht naar je hoofd. Merk op of er enige spanning of ongemak is. Laat dan langzaam die spanning los terwijl je uitademt. Laat je gezicht ontspannen en voel de zachtheid in je wangen, je kaak en je voorhoofd.

Verplaats je aandacht nu naar je nek en schouders. Merk op of er enige spanning of knopen zijn in dit gebied. Adem diep in en terwijl je uitademt, laat je bewust de spanning wegstromen. Voel hoe je nek en schouders zachter en meer ontspannen worden.

Breng je aandacht naar je armen en handen. Neem even de tijd om te voelen hoe ze aanvoelen. Merk je enige warmte of tintelingen op? Laat je ademhaling dit gebied vullen terwijl je ontspanning in je armen en handen brengt.

Verplaats nu je aandacht naar je borstkas en je buik. Word je bewust van je ademhaling die hier plaatsvindt. Voel hoe je borstkas zich opent terwijl je inademt en hoe je buik zachtjes op en neer beweegt. Laat je ademhaling een gevoel van rust en kalmte brengen in dit gebied.

Verplaats je aandacht naar je rug en onderrug. Voel of er enige spanning of ongemak is in dit gebied. Terwijl je uitademt, laat je bewust alle spanning los en laat je je rug ontspannen en verzachten.

Breng nu je aandacht naar je benen en voeten. Voel hoe ze zich stevig op de grond of op het oppervlak ondersteunen. Merk op of er enige spanning of vermoeidheid is in dit gebied. Laat je ademhaling ontspanning en nieuwe energie brengen naar je benen en voeten.

Tot slot breid je je aandacht uit naar je hele lichaam. Voel de algehele sensatie van ontspanning en welzijn. Geniet van dit moment van rust en verbondenheid met je lichaam.

Tot slot

Als je er klaar voor bent, open dan langzaam je ogen en neem de tijd om weer in het hier en nu te komen. Sta jezelf toe om deze gevoelens van ontspanning en bewustzijn met je mee te dragen gedurende de rest van de dag. 

Wat is een lichaamsscan?

Een lichaamsscan is een meditatieve oefening waarbij je je aandacht systematisch door je lichaam verplaatst om bewustzijn te creëren over de verschillende delen van je lichaam. Het wordt vaak gebruikt als een ontspanningstechniek om stress te verminderen, mindfulness te bevorderen en je te verbinden met je fysieke lichaam.

Lichaamsdelen

Tijdens een lichaamsscan richt je je aandacht op elk deel van je lichaam, meestal vanaf je hoofd naar beneden naar je voeten, of omgekeerd. Terwijl je je aandacht naar elk lichaamsdeel verplaatst, merk je op wat je voelt zonder oordeel. Dit betekent dat je jezelf toestaat om te voelen wat er is, zonder te proberen het te veranderen of te beoordelen als goed of slecht.

Tijd

Een lichaamsscan kan variëren in duur, van enkele minuten tot een half uur of langer, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare tijd. Het kan worden begeleid door een meditatie-instructeur, een audiobestand of je kunt het zelfstandig uitvoeren.

Nuttig

Lichaamsscans zijn nuttige hulpmiddelen om te integreren in je dagelijkse routine, vooral als je behoefte hebt aan een moment van rust, ontspanning en zelfbewustzijn. Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te oefenen en niet gefrustreerd te raken als je gedachten afdwalen. Met regelmatige beoefening kan een lichaamsscan je helpen een beter bewustzijn en verbinding met jezelf te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen